Отговаря главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Груба медицинска грешка стои зад  случая със заразената с малария кръв в Русе. Това твърди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За случая ви разказахме, заедно с „Господари на ефира”.

Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)

Вчера дарителят на заразената кръв - студент от Камерун, беше настанен в инфекциозно отделение. Мярката е превантивна, защото той е боледувал преди повече от две години. А шефът на центъра по кръвопреливане увери, че опасност за пациентите няма.

Лекар: Дарената кръв винаги се изследва

„Чух се късно снощи с проф. Кантарджиев. От чисто медицинска гледна точка нещата наистина са ясни. Да, човекът е преболедувал преди малко повече от две години от малария. Имал е данни за това, че е боледувал от малария. Имало е и предупреждение, че той не е подходящ за кръводаряване. Посочил го е в съответния доклад, който се попълва преди да се даде кръв. Само че това не е било съобразено с екипа, който взима кръвта”, коментира за „Здравей, България” д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Експерти: Има груба медицинска грешка в случая със заразената с малария кръв

Относно смъртта на човека, който почива след кърводаряване, д-р Ангел Кунчев заяви, че няма как да се твърди, че заразената банка кръв е била пряката причина на фаталния край.

Повече по темата гледайте във видеото.