Изследванията ще се правят при подбора на кандидати за постъпване на работа

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедурата по преминаване на детектор на лъжата на всички работещи в системата на служба “Военна информация”, съобщи БГНЕС.

По темата

В сряда военният министър, който е с наложена мярка за неотклонение “подписка” по две разследвания, е публикувал за обществено обсъждане проект на Наредба за психолотическо осигурява и полифизиографски изследвания в служба “Военна информация”.

Срокът за изпращане на коментари по проекта на министъра в оставка към военните разузнавачи е 5 януари 2017 г. За да влезе в сила, Наредбата трябва да се публикува в Държавен вестник. Тя урежда въпросите за психологическата пригодност на военните разведки. Глава Трета на проекта обаче въвежда “полифизиографските изследвания” за военните разузнавачи.

Изследванията с детектор на лъжата ще се правят при подбора на кандидати за постъпване на работа в служба “Военна информация”, както и за проверка на лоялността на действащите разведки.

Бивши служители на служба “Военна информация” вече изразиха опасения, че тестовете ще бъдат използвани, за да се извърши своеобразна “чистка” във военното ни разузнаване.