Това решиха депутатите при второто четене на Закона за движение по пътищата

Глобите за превишена скорост скачат двойно. Освен това, вече ще може да се отнема книжката на шофьори, седнали зад волана след консумация дори на една бира.

Санкцията за шофиране с превишена скорост в населени места става 700 лева, а извън тях - 600 лева. Тя ще бъде налагана още при първото установено нарушение на даден водач и ако той е карал с до 50 км по-бързо от позволеното. При следващи нарушения ще нараства. Ако пък шофираме с 55 км/ч над ограничението, глобата се увеличава с още 50 лева. Толкова ще плащаме и за всеки следващи 5 км набрана скорост. Таван няма.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Шофиране върху лед и сняг

Глобата няма лимит. Ако карате със 100 км над ограничението, до 50 км действа глобата, която е наложена. След това за всеки 5 км се вдига с още 50 лева. Никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица. С МВР трябва да се синхронизира събираемостта. Хубаво е да имаме високи глоби, но е хубаво и да ударят нарушителите по джоба, за да има ефект”, обясни председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

Ще се извършва и дерегистрация на автомобила. До такава мярка ще се стига, когато водачът е без шофьорска книжка, има над 0,5 промила алкохол в кръвта или отказва да бъде тестван с дрегер. Тогава ще се свалят двата номера на колата за срок от 6 до 12 месеца.

Сигурни ли са пътищата ни през зимата?

Глоби ще има и за организаторите и участниците в гонки. При първо нарушение те ще бъдат санкционирани с до 3000 лева и книжката ще им бъде отнемана за срок до една година. При повторно такова нарушение глобата скача.

При шофиране в насрещното водачите ще трябва да платят до 1000 лева и ще бъдат лишени от правото да управляват превозно средство за срок до 3 месеца. Наказанията ще стават по-сурови за нарушаващите правилата не за първи път.

НА ЧЕРВЕНО: Зрелищна катастрофа на пловдивско кръстовище

Младите шофьори ще получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 ще вземат две години след издаването на документа за правоуправление.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Ина Гълъбова/Владислава Тричкова