Новите стикери са с три вида защити

Цената на годишния винетен стикер за лек автомобил за 2017 г. остава 97 лева. Няма да има промяна и в цените на месечните и седмичните винетки. Те ще струват съответно 30 лева и 15 лева. През новата година ще бъде въведана и дългоочакваната система за тол такси.

От 20 декември всички ще могат да си купят от новите винетни стикери в 2100 пункта в цялата страна. Предлагането на стикерите ще бъде в пощите, контролно-пропускателните пунктове и бензиностанциите.

От 1 декември се приемат заявленията за безплатните годишни винетки от“Социално подпомагане“. Право на такива имат гражданите с доказана инвалидност от над 50%, както и семействата, в които се отглежда дете с трайни увреждания. 

Въпреки че цената на стикера остава непроменена, се очаква да бъде приета нов вид компесаторна такса – допълнителна глоба, санкция, за нарушители.

АКЦИЯ "ВИНЕТКА": Хващат без стикер по 100 чужденци на ден

Новото е, че нарушителите, които не са си купили винетка, или които са си купили, но не са я залепили, ще бъдат санционирани веднага, а превозното средство ще бъде спряно от движение, докато не се заплати тази компесаторната такса.

 Тази компесаторна такса не подлежи на обжалване. 

Предлагат нов вид глоба за каране без винетка

Новите стикери са с три вида защити. Според регионалния министър в оставка Лиляна Павлова това ги прави невъзможни за фалшифициране. Тя заяви, че няма нито един случай на фалшива винетка през 2016 г. 

Снимка: Данаил Глишев