Отпада и отработването в събота според промените в Кодекса на труда

Край на сливането на празнични с почивни дни. Депутатите решиха на първо четене, че ако празниците са през седмицата, ще почиваме само в празничния ден, а на следващия сме на работа. Така няма и да отработваме в събота. 

По темата

Когато обаче празниците се падат събота и неделя, ще имаме един ден бонус - понеделник. От тази новост ще се възползваме още след няколко седмици - на Нова година. Тогава ще почиваме и на 2 януари, понеделник.

Промяната беше поискана от бизнеса още преди време с аргумента, че търпи много загуби заради многото почивни дни между празници.

Промяната е факт, но бизнесът не харесва какво са измислили депутатите. Новият проблем виждат в неработните понеделници след празничните събота и неделя и искат нова промяна. Такава, че работодателите сами да решават кога да почиват служителите им.

Така било света. Така е и в някои компании у нас. Във фирма за недвижими имоти работодателят сам е решил да даде дълга празнична почивка на служителите си. За сметка на фирмата, а не на отпуските.

Ако новите правила минат и на второ четене в парламента, служителите също ще могат да решават сами дали да сливат празници, но за сметка на отпуска си. За работодателите е важно всички да са доволни - и служителите, и фирмата.

Дори промените да останат в този вид, работодателите са сигурни – приходите ще са повече. Топката обаче все още е в ръцете на депутатите.

Според председателя на Комисията по социална политика Хасан Адемов оттук нататък идва проблемът, който е свързан с възможността за почивен ден, когато официалните празници са в събота или неделя:

Видео: БГНЕС