През 2013 г. Игит Булут заяви, че опоненти на Ердоган се опитват да го убият чрез телекинеза

Виден съветник на турския президент Реджеп Ердоган изрази предположението си, че чуждестранните майстор готвачи в телевизионните шоута са шпиони под прикритие.

„Онзи ден гледах предаване – имаше англичанин и италианец, които пътуваха от село на село и приготвяха изтънчени ястия от Анадола”, каза Игит Булут, който съветва Ердоган по икономическите въпроси, пише БГНЕС.

„Защо англичани и италианци обикалят из анадолските и тракийските села? Какъв е смисълът? Те събират информация!”, подчерта Булут.

Призовавайки хората да са нащрек, той добавя: „Моля, не ми казвайте, че това е теория на конспирацията и преувеличавам!”.

Няколко турски телевизионни канала са наели чужденци, които любознателно обикалят из страната и навсякъде, където спрат, изразяват изненадата си колко вкусна е храната и колко гостоприемни са хората.

Според турските медии Булут визира частния телевизионен канал NTV и предаването му „Вкусове от Европа до Анадола” с водещи холандецът Вилко ван Херпен и италианецът Данило Зана. Шоуто представя и проекти, реализирани в Турция с подкрепата на ЕС.

Булут си спечели лоша слава по време на протестите срещу Ердоган през 2013 година, когато предположи, че митингите са организирани от германската авиокомпания „Луфтханза” и че опоненти на Ердоган се опитват да го убият чрез телекинеза.