Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка

На 9 декември Българската православна църква чества деня на Света Анна - майката на Дева Мария.

На днешния ден, т.нар. Зимна Света Анна, се отбелязва нейното зачатие, а на 25 юли - кончината й.

Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Благодарната майка обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Според народните поверия на днешния ден жените не трябва да работят, нито да пипат вълна, за да не се разболяват децата им. Момите пък пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако те покълнат до Нова година, това е знак за скорошна женитба. 

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. Тогава магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова, пред всяка врата, стопаните палят огън с тор и ръсят пепел и просо около стопанските постройки. 

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. Екипът на Новините на NOVA ги поздравява и им желае здраве, късмет и благоденствие!