За да влезе в сила, мярката трябва да бъде одобрена от Сената

Долната камара на чешкия парламент одобри законопроект, предвиждащ от 31 май догодина, когато се отбелязва Световният ден без тютюнев дим, пушенето на цигари в барове и заведения в Чехия да бъде забранено, предаде "Франс прес".

За да влезе в сила, мярката трябва да бъде одобрена от Сената, а после да я обнародва президентът Милош Земан, който е заклет пушач.

С този закон Чехия ще се присъедини към 18-те европейски страни, в които такава забрана вече е въведена. Според неотдавнашно допитване около 78% от чехите подкрепят ограничението.

България е на първо място в ЕС по брой на пушачите

Законопроектът за забраната беше внесен в парламента от левоцентристкото правителство на социалдемократа Бохуслав Соботка. Сегашното чешко законодателство в областта на тютюнопушенето е едно от най-либералните в Европа.

"Надявам се новият закон да ни нареди сред цивилизованите държави", заяви премиерът Соботка при откриването на дебатите.

Пушим ли по-малко заради картинките по цигарените кутии?

"Трябва да мислим преди всичко за децата, за нашето бъдеще", отбеляза министърът на здравеопазването Милош Лудвик.

При население от 10,5 милиона души, 2,3 милиона в Чехия са пушачи, а около 250 000 от тях са непълнолетни. От болести, свързани с тютюнопушенето, в страната всяка година умират около 18 000 души.

Новият закон ще позволява на пушачите да запалват цигара на терасите на кафенета и ресторанти. Забраната не се отнася за електронните цигари и пушенето на наргиле.