Малката Бана привлече вниманието с туитовете си

В последните седмици едно 7-годишно момиченце успя да накара целия свят да погледне към него. Бана Алабед е от Алепо и всеки ден разказва на последователите си в Twitter какво е да бъдеш дете в епицентъра на една жестока война, пише The New Yorker.

На фона на тътена от бомбите, артилерийския обстрел и сирените, малката Бана опитва да изживее своето детство. Тя харесва да чете за динозаври, учи английски с майка си и си играе с двамата си малки братя – Мохамед и Ноор. Наскоро тя изгуби зъбче, но не вярва, че Феята на зъбките ще дойде. Не защото не съществува, а защото се страхува от бомбите.

Феята е изплашена от бомбардировките. Тя си отлетя обратно, но когато войната приключи, ще се върне”, пише малката Бана в акаунта си в Twitter, който вече има двеста хиляди последователи.

Преди време датски репортер разказа на Башар Асад за малкото сирийско момиченце. Сирийският президент обаче определи цялата история като „пропаганда”.

Но туитовете на Бана не са свързани с политика. Те призовават за мир и разказват за малките радости и всекидневните трагедии на едно дете, живеещо под обсада.

В края на ноември Бана стои у дома и гледа филми за „Хари Потър”. Студено е и храната е на привършване. А малкото момиченце иска да прочете книгите за любимия си герой, за да избяга от действителността.

"Сега вече нямаме дом. Леко съм ранена. Не съм спала от вчера. Гладна съм. Искам да живея, не искам да умря", пише тя. 

Тогава майка ѝ пише в профила на Дж.К.Роулинг с въпроса как да ги получат.

Писателката веднага изразява готовност да изпрати на Бана своите книги. Те обаче няма как да преминат през пропускателните пунктове. Затова Роулинг изпраща на Бана техен електронен вариант... както и „много, много любов".

"Сега съм болна. Нямам лекарства, нямам дом, нямам чиста вода. Затова ще умра, още преди да ме е убила някоя бомба", написа Бана преди дни.  

Редактор: Гергана Тенева