Кога новата система ще стане факт?

Нова система за таксуване в градския транспорт в София. Хартиеното билетче ще бъде заменено от електронно, а превозните средства ще се оборудват с камери. Кога новата система ще стане факт и колко ще ни струва пътуването тогава?

2019-та е годината, в която очакваме новата система да е напълно завършена. Тогава ще плащаме за време или брой спирки, а не както е сега – един билет за едно превозно средство. Тези устройства ще станат ненужни след въвеждането на новата система за електронно таксуване.

„Перфораторите отиват в музея на София – там, където им е мястото”, заяви Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Цената на билета за градския транспорт - в съда

Вместо тях, в превозните средства ще бъдат монтирани нови, електронни устройства за таксуване. Ще можем и да си купуваме карти и билети през смартфона, без да се налага да се редим на опашки пред пунктовете. Всичко ще става дистанционно, през компютър, телефон или дебитна карта.

„Това ще накара голяма част от хората предварително да си платят и качвайки се в превозното средство да не се налага да отидат директно до шофьора и да си го вземат когато отпред е лудница и има огромен трафик”, на мнение е Ася Младенова.

И не само – Ася се надява с новата система да се подобри и разписанието на градския транспорт. Такова е и обещанието на общината.

„Ние ще знаем в реално време колко хора ползват, в които часови пояси ползват кои линии”, обясни Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

От гражданския сектор са недоволни, защото тикет системата не е минала през обществено обсъждане.

„Като идея, разбира се, това е тенденцията в цял свят, въпросът е как ще се реализира, би било много лошо ако тя не работи след това както трябва и отново се дадат някакви много пари на вятъра”, заяви Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Парите за новата система са 88 млн.лв., в които се включва и 10-годишната й поддръжка. Електронното билетче ще може да се ползва за брой спирки или за време. Цената му от лев и шейсет обаче няма да се променя. Именно тази цена  въведоха преди половин година. Последваха десетки протести, а после и съдебни дела. Днес трябваше да започне едно от тях, но беше отложено.

Все още не е ясно, ако новата цена падне в съда, дали пътуващите с градски транспорт ще могат да си търсят обратно парите, с които са си платили за по-скъпите билети. От гражданския сектор обаче съветват да пазим билетчетата си за всеки случай.

Освен за компенсация, новите билетчета можем да запазим и за спомен, защото след няколко години те ща са в миналото.

Повече по темата гледайте във видеото.