Имаме данни за 29 пострадали, съобщи министърът в оставка

"Броят на медицинските екипи, осигуреността с кръв и кръвни продукти, екипите в Спешните отделения, както и в центровете по Спешна медицинска помощ, са реагирали навреме и адекватно". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, цитиран от БГНЕС.  

По темата

Той уточни, че до този момент има данни за 29 пострадали. 16-има са приети в болницата в Шумен, от тях шестима - в лечебни заведения във Варна. Четиримата постъпили във ВМА са с висока степен на изгаряния и с баротравми, защото освен изгарянето има и взривна травма от експлозията, други двама са в болница “Св. Марина” със съчетани черепно-мозъчни и гръдни травми. Състоянието на шестимата души, които са във варненските болници, е тежко.

ВИЖТЕ ПЪРВИ КАДРИ ОТ РАЗРУШЕНИТЕ ДОМОВЕ В ХИТРИНО

Деветима пациенти са болницата в Шумен. В момента претърпяват оперативни интервенции от различен характер. Четирима от тях са в много тежко състояние, като на трима състоянието е критично за живота. 13 пострадали са обработени и освободени амбулаторно, допълни Москов.

Москов каза още, че има освободени резерви от кръв и кръвни продукти, които системата пази за такива ситуации. 140 сака с кръв и плазма са на разположение на лекарите в Шумен и Варна и няма недостиг на кръв и кръвни продукти.

Създадена е и организация за транспортиране на пострадалите по въздух. 

Относно обвиненията, че властта не е реагирала навреме, Москов заяви, че взривът е станал в 5.37 ч. В 5.42 на тел. 112 е получен първият сигнал и в 5.43 сигналът е изпратен към структурите на Спешна помощ и в 5.45 е тръгнала първата линейка и в 5.54 е пристигнала първата линейка в с. Хитрино. До 6.25 ч. там са били вече три медицински екипа и до 7.10 ч. са били транспортирани в МБАЛ в Шумен всички 12 пострадали, които са с най-тежки състояния.

В Центъра по хематология в Шуменската болница вече 35 души са се отзовали и са дарили кръв. Кръв и плазма за лечението на пострадалите в момента са осигурени. Хората, които могат да дарят кръв в София, ще възстановят запасите.

СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИТЕ ДОМОВЕ В ХИТРИНО ВИЖТЕ ТУК

По никакъв начин не е усетена липса на линейки, коментира Москов. Той каза, че екипите на Спешна помощ са реагирали адекватно и навреме, каза той.

“Системата се прави, но това на фона на трагедията на хората едва ли е най-важното”, допълни Москов.