Това обясни кметът на Хитрино

По темата

Изтеглените цистерни ще бъдат откарани далеч в полето, където няма населени места, обясни кметът на Хитрино Нуридин Исмаил пред журналисти.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

По думите му цистерните няма да бъдат спрени в обсега на гарата в Хитрино, нито на тази в Плиска, за да няма изтичане. „Цистерните ще бъдат закарани далече в полето, където няма населени места“, заяви Исмаил. „За тези, които са обърнати, започва претоварване.

СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИТЕ ДОМОВЕ В ХИТРИНО ВИЖТЕ ТУК

Очакват се специалисти от „Нефтохим“. Проблемът е заради обърнатите цистерни", поясни той. „Ще дойдат мобилни цистерни, за да могат да транспортират такива течности и по специален начин ще се претоварват в определена среда. Искат с определен маркуч, с охлаждане, с пяна“, добави той. „Идва цистерна от „Нефтохим“ и специалисти“, добави Исмаил. По думите му хората от Хитрино, които нямат близки ще бъдат настанявани в съседни села.

„Тук са кметовете на съседните общини – Венец, Каолиново. Тук е зам.-кметът на Нови пазар. Сега в момента се обхождат къщите, правят се списъци и тези, които останат – извикали сме автобуси, за да могат да бъдат транспортирани до Шумен“, обясни Исмаил.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, много е опасно. Това каза пред журналисти министър-председателят в оставка Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия.

„Взимаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и затова решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната“, обясни Борисов.

На въпрос колко време ще продължи операцията, за да могат да се върнат хората в селото, Борисов заяви, че 48 часа би било оптимистичен срок. „Това са 9 цистерни, че и повече. Сега чакам и прокурорите, следователите огледите на локомотива завършват и ще изтеглим и тях. Най-малко 48 часа. Трябва да изправим цистерните, трябва да ги преточим. Това е технологично време, много е опасно. Трябва всички мерки да се вземат за безопасност“, коментира още премиерът в оставка.