Арестувани са 10 души

38 души намериха смъртта си при двоен атентат в Истанбул. Над 150 са ранените. Властите потвърждават за две експлозии малко преди 23:00 часа местно време в квартал „Бешикташ”, при това след силно посетен футболен мач. 

По темата

Първият взрив е бил на атентаторсамоубиец, а вторият - на метри от футболния стадион.

27 от жертвите са служители на полицията. Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу информира, че поне 10 души, заподозрени за участие в терористичния акт, са били задържани. 

СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Очевидци разказват, че на мястото на атаката от преминаващи коли са хвърляни бомби и е стреляно с автоматично оръжие.

Все още никой не е поел официално отговорност за кървавите експлозии, но според премиера Бинали Йълдъръм няма съмнение, че виновни са сепаратистите от ПКК. 

ОЩЕ СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Водещият на клубната телевизия на „Бешикташ” анализира завършилия мач, когато в студиото се чува мощен взрив.

Камерите са запечатали момента, в който кола-бомба избухва непосредствено до новия, модерен стадион в центъра на Истанбул. Малко след това следва и втори взрив.

„Чух две експлозии. Бяха много мощни. Видях пламъци и се приближих към полицейския микробус, който гореше. Вътре имаше хора. Помислих си, че ще има много пострадали, защото беше голяма експлозия”, разказва очевидец.

Зад пеещи младежи се вижда как бомбата избухва. Малко по-късно идва и звука от експлозията.

Целта на атаката са полицаите, охранявали мача. Хората, взривили колата бомба изчакват над 30 000 футболни фенове, присъствали на мача, да се разотидат. И когато полицаите от отряда за борба с безредиците също си тръгват от вече празния стадион, следва нападението.

„Кола, преминаваща край стадиона, е била взривена дистанционно. 45 секунди по-късно, човек спрял до полицаите и се самовзривил. Турция беше подложена на две отвратителни нападения”, коментира Нуман Куртулмус, премиер на Турция.

Президентът Реджеп Ердоган каза, че целта на терористите е била да бъдат убити максимален брой униформени и цивилни. Но по първоначални данни почти всички жертви и ранени са полицаи. От едната част на стадиона са излизали феновете на гостуващия отбор „Бурса спор”. Малко след атаката, от клуба заявиха, че няма засегнати техни привърженици.

Атаката много прилича на атентата по-рано през годината, когато кола-бомба взриви автобус с военослужещи в Анкара. Тогава Турция обвини сирийските кюрди. Но отговорност поеха отцепили се от ПКК кюрдски сепаратисти от самата Турция.

Междувременно от българското Външно министерство призоваха да не се пътува до Турция, поради опасността от нови атентати.

Информация: Марина Цекова, Момчил Минков