Той е обвинен в измама, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна

Агент на ДАНС е задържан и обвинен в измама, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Разследването срещу агента се води в специализирано звено „Антикорупция“.

По темата

От прокуратурата съобщават инициалите на обвинения – Е. И., както и това, че е началник на сектор в дирекция „Контраразузнаване”.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна.

Прокурори са изискали всички отнасящи се до случая документи, разпитали са свидетели и след дадено предварително разрешение от Софийски градски съд, на 15 декември са извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС в София.

Според обвинението срещу обещана имотна облага, между 17 май и 3 август, агентът е заблуждавал български гражданин, че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци – че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство.

С това Е.И. е причинил имотна вреда на четиримата чужди граждани общо в размер на 36 247 лв.

Е.И. е обвинен и в това, че е подбудил, склонил и улеснил неустановено до момента лице да преправи съдържанието на 2 официални български лични карти, на които е придаден вид, че представляват лични карти на чужди граждани, постоянно пребиваващи в България.

Освен това между април и август тази година, агентът е разгласил държавна тайна, като предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

За това деяние, тъй като Е.И е съзнавал, че от него могат да последват вреди за интересите на държавата.

Е.И. е задържан за срок до 72 часа и предстои утре – 17.12.2016 г., да се внесе искане в Софийски градски съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.