Причината - тя помага да се платят разходите по издирване в планината при нужда

„Това е безотговорното поведение. Не можеш да не се замисляш какво става долу. Имаш роднини и приятели, които се притесняват за теб. Той не е бил бедствещ. Знаел е много добре какво прави”, коментира за „Здравей, България” Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК. Той коментира случаят с бедствещия планинар в Стара планина, който планинските спасители издирваха пет дни. 

„Безкрайно съм благодарен на всички, които са ме търсили. Извинявам се за всички главоболия, които съм причинил. Аз не знаех какво става долу, не съм и мислил какво става долу”, сподели пред NOVA Тодор Владимиров при слизането си от планината. 

По темата

Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК посъветва хората, които обичат да ходят в планината, да си направят планинска застраховка, която за една година излиза 35 лева. Той не се ангажира да изчисли колко е струвала цялата спасителна операция, но по думите му над 300 лева струва полетен час с хеликоптер.

„Планинската служба е съставена от над 500 души, от които само 40 са на щат. Останалите са добровлци. Те са оставили работата си, за да помагат в търсенето на загубили се в планината хора. Тези 500 души трябва да ги обучаваме, да ги екипираме. На ключови места в планините имаме 24-часови дежурства”, добави Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК.

А какво да правим, ако батерията на телефона падне и нямаме връзка в планината?

„В конкретния случай за 20 минути получихме информация от Пожарната за кретката, която последна е била в комуникация с телефона на изчезналия турист. Винаги опитайте да изпратите първо SMS, защото SMS-ите минават по-лесно през мобилните оператари. Ако не може да изпратите SMS, пробвайте да се обадите на телефон 112. Трябва само да държите батерията вътре в телефона”, обясни Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК.

А на какво разчитат доброволците спасители?

„Имаме хора със всякакви професии. Те са доброволци и не получават заплата. Надяваме се Законът за доброволчеството да даде някакви преференции на тези хората. Например, в Троян те са освободени от данъци. В София ползват карти за градския транспорт. БЧК също изпитва такива затруднения и един такъв закон би помогнал и на тях”, коментира Емил Мешев от Планинската спасителна служба.