Недоволстват срещу данък "такси"

По време на предстоящите коледни и новогодишни празници Бургас може да остане без таксиметрови услуги. Това се заканиха превозвачи, недоволни от високия данък „такси”, който трябва да плащат в размер от 660 лева.

Недоволстват и срещу новата транспортна схема в морския град, затова протестираха пред сградата, в която общинските съветници заседаваха.

Таксиметровите шофьори искат още разрешителното за упражняване на таксиметрова дейност, което сега е 80 лева да стане безплатно.

По темата

„Нямаме стоянки, затвориха най-хубавите стоянки. Нямаме условия за работа.Тоз данък най-много ни мъчи, искаме да го намалят. Искаме да се движим в бус лентите.Искаме да влизаме вътре в автогарата, нито можем да влизаме, нито можем да излизаме”, разказа таксиметровият водач Иван Бойчев.

Затова гневните таксиметрови водачи решиха да направят шествие до залата на общинския съвет, за да се срещнат с представители на транспортната комисия.

„Защо не поикахте този отговор на жълтите павета, когато правеха закона. Ние сме хората, които изпълняваме закона. Няма никаква законова възможност за тази година да бъде преразгледан данъка”, информира общински съветник ГЕРБ Димитрина Буланова.

Въпреки това таксиметровите организират протестно авто-шуствие утре. Ако и тогава не бъдат чути заплашват с крайни действия.

„Има опасност да остане без таксиметрови автомобили точно по празниците сме решили да прекратяваме всякаква дейност всички таксита в града”, коментира таксиметровият водач Тодор Цветков.

Репортер: Цеца Алексова