Вероятната причина за инцидента е пилотска грешка

Голям самолет падна в населен район в Киргизстан. Загинали са най-малко 31 души, 13 от които - деца. Ранените са 15. Товарната машина летяла от Хонконг за столицата Бишкек. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА

Предполага се, че поради лоша видимост самолетът Боинг 747 не е улучил пистата. Ударил се в жилищни сгради близо до летището. Разрушени са най-малко 15 къщи. 

Самолетът - собственост на турска фирма, превозвал стоки от Хонконг за Истанбул. Произведен е през 2003 г. 

Пилотът поискал разрешение за кацане в Бишкек за презареждане около 7.30 ч. в понеделник сутрин. Заради лоша видимост, "Боинг"-ът не успял да кацне от първия опит и направил втори заход, при който рухнал върху жилищен квартал. 

Очевидци разказват, че до последно пилотите са контролирали самолета, но не са успели да стигнат до пистата.

Причината за тежката самолетна катастрофа в Киргизстан може да е грешка на пилота, заяви първият киргизки вицепремиер Мухамедкалий Абулгазиев. Тази информация обаче все още не е потвърдена.

Открита е една от черните кутии, съобщи Агенция ТАСС, позовавайки се на източник от Министерството на извънредните ситуации на Киргизстан. Търсенето на второто записващо устройство продължава.

Всички членове на екипажа са турски граждани и опитни летци. Помощник-капитанът е бивш военен пилот, служил в Афганистан и отличен за висок професионализъм от тогавашния американски държавен секретар Хилъри Клинтън.