Златко Александров е разследван заради нарушения при купуване на храни

Златко Александров – бивш главен секретар на Държавната агенция за бежанците - е обвинен за умишлена безстопанственост.

По темата

Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което Агенцията е ощетена с 22 459 лева. 

Златко Александров беше уволнен през 2016 година след разследване на NOVA за груби нарушения при провеждането на обществената поръчка за доставка на храни за мигрантите през 2015 година. 

От прокуратурата са установили, че Александров е одобрил обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата, и на 9 декември 2015 година е сключил договор за периодични доставки на хранителни продукти със срок за заплащане на цената - до 18.12.2015 г.

Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на малотраен варено-пушен колбас „Телешки” с общо тегло над 5 тона, тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични в складовете на Агенцията. По същото време е отчетено и намаляване броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.

Установено е още, че доставеният колбас, за който от Агенцията са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 04.03.2016 г. Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19.04.2016 г. е бил унищожен от „Екарисаж-Варна“.

Освен тези щети, настъпили пряко за ДАБ, за сметка на държавната агенция са настъпили и щети в размер на 1 161 лв. , представляващи стойността на услугата по събиране, транспортиране и обезвреждане (унищожаване) на колбаса.

Александров е с мярка за неотклонение „подписка“. Разследването продължава.