Критиките към ген. Радев, които депутати и граждани не си спестиха

Дългоочакваната първа реч на новия президент Румен Радев предизвика множество коментари в социалните мрежи. Той беше критикуван най-вече за това, че през цялото време четеше. 

По темата

Един от коментарите беше на радиоводещия Драгомир Симеонов: Реч? По-скоро текста чете Румен Радев”.

На новия държавен глава не му беше простена и грешката, която направи още в началото на речта, докато се обръщаше към патриарха.

„Уважаеми господин премиер в оставка, уважаеми господин.... Ваше Светейшество”, каза той.

В своя неподражаем стил коментира и авторът на сатиричния сайт „НЕновините” Самуил Петканов: „Прави сте да сте недоволни, трябваше Радев да каже на патриарха уважаеми г-н Симеон Димитров. Един президент не е длъжен да знае творческите псевдоними на всекиго”.

Още един лапсус на Радев предизвика негативни реакции още в залата, а след това и в социалните мрежи. Вместо „ще стимулирам обществените дебати”, той каза: „ще ги симулирам”.

Последните думи на Радев, че депутатите имат една седмица, бяха предизвикани от подвиквания в залата, които на няколко пъти не успя да спре дори председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„В речта на Радев не чухме нищо за посоката - речта е леко тъжен шаблон, който не дава надежда за промяна”, коментира Радан Кънев.

"Радев произнесе една от най-безсъдържателните и клиширани слова, които някога са звучали пред Народното събрание”, написа депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Колегата му Настимир Ананиев също коментира съдържанието с думите: „Очаквах повече от речта на Радев и това, че си изпусна нервите не е добър знак. Речта беше анализаторска, а не президентска. И на последно място – хората, които са писали тази реч, трябва да бъдат уволнени или по-точно не трябва да бъдат назначавани.

Поддръжниците на Радев пък го защитиха. Сред тях беше и Корнелия Нинова.

„Достойна реч на достоен президент”, категорична бе тя.

Поддръжниците му призоваха да не се прибързва с мненията и коментарите. Това все пак е едва първата изява на новия държавен глава.