Разследват се злоупотреби за близо 150 хиляди лева

И МВнР стана клиент на прокуратурата. Заместник-външният министър Христо Ангеличин се сдоби с обвинение за обществена поръчка за близо 840 000 лева. Разследващите проверяват и как министерството си е купувало самолетни билети за командировки.  

По темата

Разследването срещу Христо Ангеличин започва преди месец. Сигнал подава Кристиян Вигенин, бивш министър на външните работи. След едномесечно разследване прокуратурата обвини зам.-министъра.

„С цел да набави на дружество конкретна облага, е нарушил служебните си задължения, в резултат на което е създал реалната опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР”, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура.

Парите са за нови телефонни централи в посолствата ни в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул.

„Конкретно Вигенин е правил същото - разликата между него и нас е, че той е платил, а ние не платихме. Аз имам обвинение, а той не. Ако аз не бях стартирал това нещо, тези посолства нямаха да имат нови централи. След което това направи Вигенин, сега ние пак няма да имаме нови централи”, заяви Ангеличин.

Реакцията на Вигенин не закъсня. Във Facebook той похвали прокуратурата и обяви, че са излезли още далавери във Външно министерство. Става дума за командировките и тяхната организация без обществена поръчка.

„Ще ви изненадам, но моя подпис не стои никъде”, заяви Ангеличин.  

Според прокуратурата обаче министерството е ощетено със 700 000 лева.

„Нямам от какво да се притеснявам, здрав е сънят ми”, категоричен бе зам.-министърът.