Това реши Апелативният съд

Апелативният съд в Пловдив реши кметът на града Иван Тотев да остане на поста си. Причината - съдът счете, че той не би могъл да повлияе на съдебния процес срещу него. 

Припомняме, че Тотев е разследван, защото неправомерно е разрешил изграждането на нов зоопарк в града, което е ощетило общината с 1 млн. лева. Окръжният съд го отстрани от длъжност, а това от своя страна предизвика бурни политически реакции. Появиха се и притеснения, че скандалът ще се отрази на подготовката на Пловдив за европейска столица на културата.

По темата

"Съвестта ми е обсолютно чиста", заяви в съда днес гладоначалникът Иван Тотев. 

Той дойде в съда с двама адвокати. Новият му адвокат се казва Васил Василев, който бе и защитник на Алексей Петров. По думите му Иван Тотев не е участвал в прякото договаряне с фирмата, която изгражда новата зоологическа градина. Не е участвал и в определянето на сумата. Цената за проекта била определена от специална комисия, а сумата била подписана от Общинския съвет. 

Другият адвокат на кмета на Пловдив сравни процеса с Френската революция и заяви: "Това е новата суха гилотина, за да се вземе главата на Иван Тотев". 

Прокуратурата веднага контрира, като заяви, че Тотев тотално е нарушил Закона за обществените поръчки и дори няма издадено строително разрешение за новата зоологическа градина. 

Общинският съвет има законовото задължение до две седмици да посочи кой от заместниците на Иван Тотев да поеме неговите задължения.