Депутати едва не стигнаха до бой

По темата

Политико-енергийна суматоха се създаде в парламента. Депутати от ГЕРБ и министърът на енергетиката Теменужка Петкова прекъснаха изявление на БСП, която алармира за опасност от недостиг на електроенергия и режим на тока.

Шефът на Комисията по енергетика от ГЕРБ Делян Добрев влезе в ролята на журналист и от микрофона попита левите депутати защо лъжат. Теменужка Петкова пък директно се нареди до тях, издърпа микрофона и им взе думата. След кратка суматоха, БСП се оттегли.

Депутати от БСП показаха писмо от Енергийния системен оператор до министърът в оставка Петкова, в което пише, че енергийният баланс на страната е „в състояние тревога".

Според депутатите от левицата правителството крие факти за състоянието на централите и запасите им с въглища, а нивата на водите в язовирите, които захранват ВЕЦ-овете, били критично ниски.

От ГЕРБ обвиниха левицата в предизборни лъжи и успокоиха, че опасност от режим няма.

От ЕСО отказаха да се ангажират с коментар на политически престрелки. И допълниха, че поддържат ежедневна връзка с енергийния министър в оставка, предвид създалата се усложнена ситуация на повишено потребление през последните седмици. Но студеният резерв работел и причина за тревога за състоянието на системата нямало. 

В случай на нужда, съседните страни на Балканите са се разбрали да си отпускат нещо като енергийни заеми. България неведнъж е давала такива, затова сега си връща част от заетото количество ток.

Проблем може да има, ако продължаваме да ползваме толкова много ток, а аварира някоя от производствените мощности. Но такива случаи са предвидени, защото сме част от Европейската синхронна зона и ток ще дойде от Европа. Условието е в рамките на 15 минути да се възстанови адекватността на системата. Ако това не се случи, ни грозят санкции.

Репортери: Калина Влайкова/Яна Николова