"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев привлече вниманието на кинокритиците

Късометражната анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев е сред номининираните за престижната награда "Оскар" и ще се бори за отличието с още четири филма. 

По темата

Лентата е създадена на базата на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории" и разказва за момиче, което с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето. 

КАКВО РАЗКАЗА ПРЕД NOVA ТЕОДОР УШЕВ ВИЖТЕ ТУК

Като ужасно проклятие разделеното виждане на Вайша не й позволява да живее в настоящето. Заслепена от онова, което е било, и тормозена от това, което ще бъде, тя остава в плен. 

В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем в настоящето. В лентата той използва експерименталната технология виртуална реалност с помощта на стереоскопични очила.

Този следобед Академията обяви кои са номинираните за наградите "Оскар". Статуетките ще бъдат раздадени на бляскава церемония в  театър "Долби" в Лос Анджелис на 26 февруари, а водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел. 

Мюзикълът "Ла Ла Ленд” е с рекорден брой номинации за "Оскар”. В момента филмът е в българските кина благодарение на "Лента". Още две от заглавията на киноразпространителската компания са сред филмите номинирани за престичните статуетки тази година. Холивудската икона Мерил Стрийп получи номинация за ролята си в в комедията "Флорънс" и постави нов рекорд - тя е първият артист в историята, номиниран за двайсет пъти за отличието. Завръщането на Мел Гибсън като режисьор е увенчано с успех и 6 номинации за “Оскар” за новата му творба - антивоенната драма "Възражение по съвест". Междувременно филмовият канал KINO NOVA ще зарадва киноманиаците, като излъчи в хронологичен ред най-доброто от историята на наградите "Оскар" в три последователни десетилетия в новото издание на кампанията "Треска за Оскари" 2017.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.