Това научи NOVA от свои източници

По темата

Проф. Огнян Стефанов Герджиков ще бъде служебен премиер, научи NOVA от свои източници. Неговото име беше и едно от най-спряганите за поста.

Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание в периода 2001–2005 година.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари 2005 той е принуден да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

Герджиков е и носител на орден "Стара планина".

Междувременно държавният глава Румен Радев назначи с укази Елена Йончева на длъжността секретар за връзки с медиите и Цвета Тимева за секретар по регионално развитие.

В понеделник Радев обяви част от назначенията в кабинета си.

Главен секретар на президентството ще бъде бившият шеф на щаба на военновъздушните сили полковник от резерва Димитър Стоянов. Началник на кабинета на Румен Радев ще е журналистът Иво Христов.

За външната политика ще отговаря дипломатът Атанас Кръстин, а за правните въпроси - професор Емилия Друмева.

Илия Христозов беше назначен за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество, а Надя Младенова - за началник на кабинета на вицепрезидента, 

Вече е ясно и къде ще е първото официално посещение на президента зад граница. Румен Радев отива в Брюксел в края на месеца. Там ще се срещне с лидерите на ЕС и НАТО.