Титаничен сблъсък се оформя в 25-и МИР София

Кой срещу кого се изправя в битката за влизане в парламента? Обобщението е леко в аванс и с уговорката, че до снощи не всички листи бяха регистрирани. Тоест, има възможност днес партии и коалиции да ни зарадват с още изненади.

По темата

Най-сериозната битка се очертава в столичния 25-и МИР. Късно снощи стана ясно, че там наистина ще е чудо на чудесата. Един срещу друг се изправят Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова. Сам по себе си тежък сблъсък, към който се присъединиха атрактивният Светльо Витков, Десислав Чуколов от "Обединени Патриоти" и другият сериозен дразнител на Борисов след Нинова – Радан Кънев.

А от снощи знаем, че към цялата тази група се добавя и новата надежда на тези избори – Веселин Марешки. Както и лидерът на „Да, България” – Христо Иванов. Така че – титаничен сблъсък в 25-и МИР.

Чар в 24-и пък ще мерят червената емблема Стефан Данаилов и говорителят на Реформаторския блок Петър Москов. Там ГЕРБ изпрати не по-малко устатия Владислав Горанов, а Патриотите – Юлиан Ангелов, който и досега беше депутат от Патриотичния фронт. Волен Сидеров е водач на листата на Патриотите в Ямбол.

В 23-и МИР в София ще е забавно. Там един срещу друг се изправят един от лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов срещу досегашния свой депутат Слави Бинев, който ще води листата на ДПС. В групата ГЕРБ добавя сравнително умерения Томислав Дончев, а БСП – Жельо Бойчев.

Стари врагове ще мерят сили и в Благоевград. Там вторият в ГЕРБ – Цветан Цветанов, се изправя срещу Делян Пеевски от ДПС, когото отново ще виждаме, или по-скоро няма да виждаме в парламента. Емоциите им ще балансира Тома Томов от гражданската квота на БСП.

Пеевски е сред малцината заслужили в ДПС водачи на две листи. Другата е традиционният за него Пазарджик.

Лидерски сблъсък, но на друго равнище ще има и в Кърджали. Очакваме там битка на живот и смърт за гласовете на етническите турци между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДОСТ Лютви Местан. От този сблъсък ще стане ясно продължаваме ли да наричаме Кърджали бастион на ДПС. А докато Карадайъ и Местан се нападат помежду си, накуп ще ги нападат Цвета Караянчева, която отново традиционно повежда ГЕРБ, а левият журналист Александър Симов ще е кандидат на БСП.

А в бастиона на Марешки, както може би е удачно да наричаме Варна напоследък, се очертава шарена картинка. Докато Марешки бори картелите, Стефан Данаилов ще бори вътрешните сблъсъци в червената варненска организация. Лиляна Павлова ще разказва за санирането, а експанзивният Валентин Касабов от Обединените патриоти ще насърчава национализма.

И като заговорихме за национализъм, третият шеф на патриотите – Красимир Каракачанов, повежда в Плевен. Традиционен за него регион, както и за Васил Антонов от БСП. Но не и за Ивайло Московски от ГЕРБ, който измести Цецка Цачева от първото място. Не и за Велислава Кръстева, макар да е родом оттам. Пресаташето на ДПС за първи път е кандидат за народен представител.

И тези избори ще ни предложат немалко от така наречените номади. Сред тях, вече разбрахме, ще е бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който сега ще води листата на ДПС в Монтана и е подсъдим за търговия с влияние.

ДПС също дава на другите. Влиятелният в разградско бизнесмен Гюнай Хюсмен, който беше изключен от партията по времето на Лютви Местан, влиза в листата на ГЕРБ. Пак там, макар и на неизбираема позиция, се появява една синя емблема – бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски.

Но най-драстичният трансфер без съмнение е на Слави Бинев. Налага се да го споменем отново, тъй като след като беше евродепутат от „Атака” и народен представител от Патриотичния фронт, сега Бинев отива на другия полюс – при ДПС.

Другата изненада в редиците на партията е Камен Петков - също бивш депутат от „Атака" в 41-ото Народно събрание. Тогава той първи напусна групата на Волен Сидеров. Петков ще бъде втори в 25-и софийски МИР. 

Съвсем на друг полюс – политическия – се явяват т. нар. нови лица. Има ги във всички партии. 

Сред любопитните граждански квоти при ГЕРБ е генерал Константин Попов. Високопоставен военен и бивш шеф на щаба на отбраната, с който според Бойко Борисов се удовлетворяват народните желания за по-силна ръка в политиката. Музикантът Калин Вельов също е сред изненадите на ГЕРБ. И още един силен мъж – кикбоксьорът от Варна Владимир Вълев – по прякор Питбула.

От военни изобилстват и листите на БСП. Но там впечатление направиха журналистката Елена Йончева, за която това е първи скок в политиката. Червените дадоха място в листите и на параолимпиеца Михаил Христов, както и на певицата Нона Йотова. И още творци в БСП – актьорът Любомир Ковачев.

Светльо Витков ще се грижи за музикалното оформление на Реформаторите, а Супер Любо – тоест, актьорът Иван Матев, се явява като независим в Стара Загора.

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова