Дали Георги Костов ще бъде отстранен от длъжност зависи от президента

Правителството и главния секретар на МВР Георги Костов - с взаимни обвинения за оказване на натиск. Кабинетът поиска от президента Румен Радев от отстрани от длъжност Костов. Той пък се оплака в прокуратурата, че му е оказван натиск. 

За оставката на Георги Костов се заговори точно преди седмица. Тогава МВР шефът Пламен Узунов отрече да е искал оттеглянето на главния секретар. Седмица по-късно Министерския съвет сне доверие от Костов, защото упражнявал политически натиск върху свои подчинени.

По темата

Според министъра на вътрешните работи Пламен Узунов в последните две години Георги Костов е упражнявал политически натиск върху петима бивши и настоящи служители на МВР.

"В периода 2015-2016 година са събрани достатъчно данни, че той е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР. Те са били отстранявани от работа, но не по установения ред. Те доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности", коментира Пламен Узунов. 

Става дума за директори на полицията в Монтана, Ловеч, Плевен, Перник и Видин. Костов ги махнал, според Узунов - след политически натиск.

На свой ред главният секретар Георги Костов обвини вътрешния министър в политически натиск и обяви, че е подал жалба в прокуратурата. 

"Миналата сряда в 09:15 часа сутринта ми бе поискана оставката от министъра на вътрешните работи. Мотивът беше, че съм загубил доверие. Подал съм писмен сигнал до прокуратурата за оказан политически натиск да подам оставка по собствено желание, аз такова желание нямам", заяви Костов.  

Според главният секретар натискът дошъл лично от премиера Огнян Герджиков. Не закъсняха и политическите реакции по темата. "С освобождаването на главния секретар на МВР Георги Костов, смяната на областни управители, сега сигурно ще започне смяна и на полицейски началници, БСП се готви да купи изборите", заяви Борисов. 

„Не знам как уж изборите бяха най-честните, най- прозрачните,а сега по политически причини освобождават главния секретар на МВР”, коментира Борисов.

Служебният кабинет няма да назначава нов главен секретар. Функциите му ще се изпълняват от неговия заместник Георги Арабаджиев.