Има вода, а температурите са близки до тези на Земята

От Американската космическа агенция НАСА съобщиха, че са открили планетарна система с най-малко седем планети с размерите на Земята. На поне три от тях има условия за развитието на живот, а температурите са близки до тези на нашата планета. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Планетарната система се намира на 39 светлинни години от Земята. Звездата, около която се въртят, е по-малка и по-студена от Слънцето. Планетите съответно обикалят на много по-близко разстояние, отколкото планетите от нашата система около Слънцето. 

Никоя друга планетарна система, позната на учените досега, няма толкова много, вероятно скалисти, планети с размерите на Земята. Оценките на тяхната маса показват, че те са скалисти планети, а не в газообразно състояние. 

„Голямата новина е, че около толкова близка, малка и студена звезда открихме седем скалисти планети с размерите на Земята, на всички от които потенциално може да има вода в течно състояние”, заявиха учените.

Те са направили компютърни модели, които да симулират условията на планетарната система. 

 

Планетарната система обикаля около звездата Trappist-1. Досега учените смятаха, че е твърде слаба и не ѝ обръщаха голямо внимание. През миналата година те обявиха, че около нея има поне 3 планети и те бяха първите екзопланети, които астрономите откриват да обикалят около хладна звезда. При допълнителното проучване обаче става ясно, че планетите са поне 7, като всичките са в "обитаемата зона". 

В момента планетната система Trappist-1 се наблюдава с космическия телескоп „Хабъл“, за да се установи наличието на атмосфера на планетите. 

В последната година астрономите обявиха редица открития за екзопланети - такива, които са извън нашата система. Бяха открити планети, които се въртят около две и дори три слънца.