Намерен е ножът, с който вероятно е извършено престъплението

След почти две години разследване, полицията арестува 19-годишен младеж, заподозрян за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, извършено в Борисовата градина през 2015 г., научи NOVA. 

Повдигнато в обвинение на 19-годишния студент Йоан Матев, който към момента на извършването на престъплението е бил на 17 години. Момчето учи за първа година право в Югозападният университет в Благоевград. Син е на граничен полицай.

След фаталния ден обвиняемият променил външния си вид и начина си на живот. Пуснал дълга коса и брада, качил доста килограми, спрял да ходи на училище и на всички останали места, които по принцип посещавал.

Три месеца след убийството Йоан изкарал и курс за модели. А разследващи допускат, че в училището е имало хора, които знаели какво е извършило момчето. 

Разследващите смятат, че Йоан е искал да вземе портфейла на 15-годишния Георги, но не е успял и го е намушкал с ножа си. До ареста се стигнало и благодарение на свидетел, който е показал къде се намира ножът, с който е извършено престъплението. 

Вчера прокурорите са разпитали човек, който е посочил къде се намира ножът, с който е извършено убийството. Снощи оръжието е намерено, иззето и изпратено веднага за ДНК-експертиза”, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От държавното обвинение имат намерение да поискат постоянен арест за Йоан Матев.

Братът на заподозрения също е бил задържан за кратко.

"Той е разпитан в качеството му на свидетел, след което е освободен", съобщи директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

"В рамките на разследването са проверени над 1400 души, а над 400 от тях да проверени особено детайлно", подчерта Маринов.

Ако бъде доказана вината на Йоан, той може да отиде в затвора за период от 2 до 8 години. До гледането на мярката му за неотклонение, обвиняемият ще остане в ареста. 

Първоначално той отказал да съдейства на разследващите, но по-късно проговорил. Все още обаче не е ясно дали е направил самопризнания.

Георги Игнатов беше намерен убит с нож на 2 юни 2015 г. на пейка в Борисовата градина. Камери в района заснеха как от мястото бяга младо момче. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка.

Вижте записите от охранителни камери, които от МВР разпространиха през 2015 г. в опит да открият убиеца: