"Усещането да бъда на червения килим е невероятно", каза пред Ясен Дараков Ушев

Теодор Ушев не успя да получи "Оскар". Филмът на българина "Сляпата Вайша" беше номиниран в категорията "късометражна анимация".

По темата

В крайна сметка наградата отиде при "Пиксар" и техния филм "Piper". 

ГЛЕДАЙТЕ СЛЯПАТА ВАЙША ТУК

"Сляпата Вайша" е създадена на базата на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории", а музиката във филма е на Никола Груев-Котарашки.

Лентата разказва за момиче, което с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето и на практика не може да живее в настоящето. 

В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем тук и сега. 

ТУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ АНИМАЦИЯТА, КОЯТО СПЕЧЕЛИ

„Исках да направя филм за деца от 9 до 99 години. Ние често сме много носталгични към миналото си, гледаме към бъдещето, а не живеем сега, а всъщност това, което правим сега, определя нашето бъдеще”, разказа преди време пред NOVA Теодор Ушев. 

Филмът на "Пиксар" разказва за едно различно птиче, което не следва пътя, който другите му показват, а намира нов по-добър и така променя живота на всички около себе си. 

Пред Ясен Дараков на червения килим Теодор Ушев каза, че се чувства страхотно.

„Уникално преживяване е. Тази номинация е преломен момент в моята кариера. Оттук нататък просто трябва да правя по-добри филми. Запознах се със страхотни хора, които ми казаха колко харесват моя филм. Мисля, че наистина сме постигнали нещо с Георги Господинов и останалите колеги. Усещането да бъда тук е невероятно”, сподели Ушев.

„Отсега нататък трябва всяка година да има поне един български филм, който да бъде номиниран. Ще се опитам да помогна по всеки възможен начин това да се случва. Искам да кажа на всичките ми колеги – давайте, работете. Възможно е. След като аз успях да стигна до тук, много е лесно. Всъщност се оказа, че е много лесно да се направи това”, каза още Теодор Ушев.