Вещо лице работи по техническата експертиза на водното съоръжение

4-годишното момиченце, което пострада тежко в джакузи в хотел в "Златни пясъци", е излязло от кома и вече е контактно. Това съобщи за NOVA бащата на момиченцето Христо Христов.

По темата

Инцидентът станал по време на семейна ваканция в черноморския ни курорт. Докато било в джакузито с майка с и баба си, помпа за циркулиране на водата буквално засмукала момиченцето. Сега то е със сериозни увреждания на вътрешните органи и все още има опасност за живота му.

Вещо лице работи по техническата експертиза на водното съоръжение. Тя трябва изясни дали инцидентът се дължи на техническа неизправност или става въпрос за необезопасяване на съоръжението и лоша поддръжка.

В момента прокуратурата изчаква възстановяването на детето, за да оформи окончателното обвинение. То може да бъде за нанасяне на средна или тежка телесна повреда поради незнание или немърливост.

След инцидента от Българския червен кръст във Варна съобщиха, че хотелът няма сертифициран спасител за тази година. 

А контрол по експлоатацията на джакузитата на практика няма. В зависимост от модификацията, джакузитата имат различни всмукателни механизми, обясни за NOVA инж. Найден Попов от компания за изграждане на басейни. Механизмите се монтират с бленда, която предпазва всмукателната тръба.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява съоръженията преди да излязат на пазара. След това отговорността по използването им е на собственика.

През последните години инспекторите са засекли 63 съоръжения в нарушение. Повечето от тях не са имали обозначение на производител или технически параметри. Актовете към търговците са 12. 

Репортери: Искра Урумова/Николай Василковски