Равносметката засега сочи - четирима убити и десетки ранени

Равносметката след атентата в Лондон - четирима убити и близо 30 ранени. ИДИЛ вече пое отговорност за атентата.

По темата

Сред загиналите са нападателят, намушканият полицай и двама цивилни.

Тази нощ са проверени шест адреса на различни места във Великобритания, включително в Бирмингам и Лондон. Осем души са задържани, съобщи британският премиер Тереза Мей. 

Именно в Бирмингам един от заподозрените за атентатите в Париж и Брюксел, Мохамед Абрини, е живял преди нападенията.

Припомняме, че вчера мъж се вряза с автомобила си в пешеходците на моста Уестминстър. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения.

ТЕРОРЪТ В ЛОНДОН В СНИМКИ

След като излезе от колата, той намушка с нож един полицай, преди да бъде ликвидиран. Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента.

Разследващите са категорични, че става дума за терористично нападение. "Няма да коментирам на този етап самоличността на нападателя, но смятаме, че той е бил вдъхновен от международния тероризъм", съобщи Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към "Скотланд ярд".

Според британския премиер Тереза Мей мястото за нападението не е избрано случайно.  "Терористът е избрал да удари в сърцето на столицата ни, където хора от всякакви националности, религии и култури се събират, за да възхваляват ценности като свободата, демокрацията и свободата на словото", коментира тя. 

През следващите дни ще бъдат мобилизирани допълнителни въоръжени полицаи, които да патрулират по улиците на британските градове.

„Бях на мястото на атентата половин час преди това да се случи. Нищо не предвещаваше, че това ще се случи. Учудва ме локацията. Видя се, че англичаните са хора, които не приемат такъв тип атаки. Те бяха много сплотени и задружни”, разказа в предаването „Здравей, България” певицата Рут Колева.

„Охраната на Лондон се осъществява чрез видеонаблюдение – много камери следят какво се случва и ако има нещо, се сигнализира на патрулите”, обясни проф. Николай Радулов, експерт по сигурност и бивш главен секретар на МВР. Според него колата, с която е извършено нападението е крадена - точно както се случи в Ница.

По думите на експерта атаката не е изненада. „Анализът на Европол показва, че след Нова година ще има атаки в големите европейски градове. Те ще бъдат нестандартни и ще бъдат използвани хора с лабилна психика”, заяви той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.