С това се слага началото на "развода" между Обединеното кралство и ЕС

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, бе връчено днес на Доналд Туск. 

СНИМКИ ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА ПИСМОТО ВИЖТЕ ТУК 

По темата

С това се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по „развода”

Британският посланик в ЕС Тим Бароу лично достави документа, подписан от британския премиер Тереза Мей.

ПЕТТЕ ПРОМЕНИ, КОИТО ЩЕ НАСТЪПЯТ В ЕС СЛЕД BREXIT

По план Великобритания трябва да напусне Общността през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52% от избирателите гласуваха за Brexit.

В рамките на 48 часа Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция.

„Това е исторически момент, от който не може да има връщане назад. Сега ние трябва да се обединим“, подчерта британският министър-председател Тереза Мей. 

„Няма причини да се преструваме, че днес е щастлив ден. Вече ни липсвате”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в кратко изявление, след като получи писмото от Тереза Мей, с което тя уведомява, че Обединеното кралство иска да излезе от ЕС.

АКО ИСКАТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛОТО ПИСМО, МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ТУК 

Кои ще са ключовите етапи от преговорите за Brexit:

Периодът на интензивни двегодишни преговори за Brexit започна днес, но се очаква да минат няколко седмици преди преговорите между Лондон и Брюксел да започнат наистина, съобщават Франс прес и БТА.

„Насоките” на ЕС

В петък Доналд Туск, председател на Европейския съвет - институцията, която обединява лидерите на 28-те страни членки - ще предложи „насоките на преговорите”, които ще очертаят „червените линии” и курсът, който трябва да се държи според ЕС, за да се постигне споразумение за напускане.

По силата на чл. 50 от Лисабонския договор, който урежда преговорите, двете страни имат две години, за да стигнат до споразумение. След този период, ако не е постигнато споразумение, Великобритания ще напусне ЕС автоматично.

Резолюция на Европейския парламент

Евродепутатите трябва да дадат зелена светлина на споразумението за излизане на Великобритания в самия край на процеса. На 5 април те ще приемат резолюция, за да изяснят очакванията си.

Среща на върха на 27-те 

На 29 април лидерите на 27-те страни членки на ЕС, без Великобритания, ще се съберат в Брюксел за специална среща на високо равнище за Brexit, за да одобрят „насоките” на преговорите.

От своя страна Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, ще публикува до 48 часа „препоръка за започване на преговорите”.

„Директиви за преговорите"

През месец май министрите по европейските въпроси на 27-те страни ще се съберат, за да уточнят „директивите за преговорите”, базирани на препоръките на Комисията, и които ще са по-подробни от приетите по-рано „насоки”.

Препоръките ще трябва да включват трите ключови теми, които ЕС иска да уреди на първо място още тази година: „сметката”, която Лондон ще трябва да плати при напускане на ЕС, правата на европейските граждани във Великобритания и сложния въпрос за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Мандат на Мишел Барние

Европейските министри ще трябва официално да дадат мандат за започване на преговорите на Европейската комисия и на главния й преговарящ Мишел Барние. Тогава дискусиите между Лондон и Брюксел ще могат наистина да започнат, вероятно в края на май или в началото на юни.

Дискусиите между френския дипломат и британската страна ще се основават на два документа: „насоките за преговорите” на 27-те и подробните „директиви за преговорите”.

Мишел Барние и Великобритания ще трябва да се договорят и за практически въпроси като езика, на който ще водят преговорите, както и за графика им.

2017-2018 г.: Бъдещи отношения?

ЕС уверява, че иска да започне да обсъжда „очертанията” на „новото си партньорство” с Великобритания и особено безпрецедентното търговско споразумение, което ще ги свързва, без да чака влизането в сила на развода. Но при условие, че преди това бъдат уредени основните въпроси, свързани с излизането от ЕС, започвайки от трите приоритетни въпроса за „сметката”, правата на гражданите и британско-ирландската граница. Лондон от своя страна би искал да обсъжда още в началото пост- Brexit.

Октомври 2018 г.: Сключено споразумение?

Мишел Барние е посочил октомври 2018 г. за краен срок за постигане на споразумение за напускане на Великобритания, което след това ще трябва да бъде одобрено от страните членки. След това Европейският парламент ще има последната дума с вот на пленарно заседание. Очаква се споразумението да бъде сключено преди следващите европейски избори, насрочени за юни 2019 година.

10 години търговски преговори?

Дори ако Великобритания успее да постигне споразумение за излизане от ЕС, постигането на всеобхватно споразумение за бъдещите отношения без съмнение ще отнеме години - до седем години, според Доналд Туск, или дори 10 години според бившия британски представител в ЕС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.