Колко метра е безопасното разстояние от контактната мрежа на влаковете?

В Центъра по трансфузионна хематология от вчера насам идват стотици желаещи да дарят кръв за спасяването на живота на 14-годишния Даниел Костов. От центъра са категорични, че такъв наплив не е имало от много време. Налага се да разкриват допълнителни легла.

Вече е набавено нужното количество кръвна плазма и кръводарителската акция е спряна.

„Без почивка сме работили от 7:20 до 18:30 часа вечерта, като всички останаха от колегите, никой не си тръгна. На 6 легла, което за първи път ни се случва наистина успяхме да вземем тези желаещи”, разказа д-р Жанина Йорданова от Кръвния център-Варна.

По темата

Припомняме, че 14-годишно момче е в кома след опит за селфи върху локомотив. Детето е със 65% изгаряния, след като е било ударено от волтова дъга. Инцидентът е станал в събота следобед в района на Локомотивното депо във Варна. Даниел Костов е отишъл в депото в събота, заедно със свои приятели. Децата изчакали охраната на депото да тръгне на обход из депото и тогава Даниел започнал да се катери върху локомотива, който му е харесал за снимка. Момчето се качило върху локомотива и протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. 25 000 волта напрежение са преминали през тялото му. Чул се силен гръм. Когато охраната пристигнала на мястото, загасила с връхните си дрехи огъня върху момчето.

От железницата пък твърдят, че често гонели такива, а пострадалото момче и приятелите му издебнали кога охраната в депото тръгва на обход и така стигнали до локомотива. Навсякъде имало знаци и предупреждения за опасност.

„Даниел прекара спокойно нощта, в стабилно състояние, но изключително тежко състояние. Има нужда от кръвна плазма. Вливат се по няколко литра плазма на ден. Всичко се прави по правилата. Надяваме се, че ще успеем да го спасим”, коментира за „Здравей, България” управителят на Военно-морската болница доц. Ивайло Въжаров.

Днес районът на депото остава под засилена охрана. Експертите предупреждават - разстояние от 2 метра до контактната мрежа над влаковете е пряка опасност за живота. При токов удар се развива температура от 6 хиляди градуса, а въздухът се превръща в плазма. Затова една атрактивна снимка върху влак може да коства всичко.

„Животът не е филм. Животът не е игра на компютър. Животът е един и нека да си го пазим, особено за нашите деца”, призовава шефът на Военноморската болница във Варна доц. Ивайло Въжаров.

За живота на Даниел лекарите имат надежда, но той остава в критично състояние. Все пак то е вече е в съзнание и контактно. Лечението на 14-годишното момче продължава, а всички апелират за осигуряване на по-добра охрана в подобни рискови места.

Според лелята на момчето Мария Георгиева, Даниел не си е правил селфи.

„Не е вярно, защото на гърба на телефона е залепнал върху джоба му. Мобилният му винаги половината стърчи от якето, тъй като джобът му е доста плитък. Даниел е на 14 години, изключително енергичен. Най-вероятно импулсивно е решил да се качи на вагона, за да види какво е. Смятам, че охраната тук е недостатъчна. Тук може да решат да дойдат, не само моят племенник, а и други деца и възрастни”, коментира лелята на момчето Мария Георгиева.

От БДЖ твърдят, че контактната мрежа е на височина от 6 метра. Всяко разстояние от 2 метра до контактната мрежа представлява риск за здравето на хората.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.