Македонският президент призова за разум след сблъсъците

Македонският президент Георге Иванов призова за разум и спокойствие след сблъсъците от четвъртък вечер. Над 100 души са ранени, след като гневна тълпа нахлу в парламента. Сред пострадалите има няколко депутати, включително и лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев. Ранени са също обикновени граждани, журналисти и полицаи.

По непотвърдена и непроверена информация депутат oт една от албанските партии е в тежко състояние и е с опасност за живота. 

Поводът за бунта е избирането на албанеца Талат Джафери, бивш водач на въоръжен отряд, за председател на парламента. В продължение на един час протестиращите са държали депутатите като заложници в парламента и са ги били. 

Сред жертвите на агресията е зам.-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Радмила Шекеренска. Тя е с шина на врата.

Целта на нападателите е кандидатът за премиер и лидер на СДСМ Зоран Заев. Според него случилото се е опит за убийство с участието на полицията.

Дали сред побойниците има полицаи не е ясно. Ясно е обаче, че действията на униформените са били умишлени. Полицейски шеф, близък до бившия премиер Никола Груевски и неговата ВМРО, прескочил нарежданията на вътрешния министър и на свой ред заповядал на полицаите да оставят протестиращите да нахлуят.

В продължение на цял час полицията все така не прави нищо, а протестиращите бият заключените вътре хора. Вина обаче засега няма да поеме полицейският шеф, а самият министър - кадър на пострадалата СДСМ и албанец. 

Социалистите се заканиха, че до средата на май ще поучат мандата и ще направят правителство. С това щели да последват и арести не само на полицаите, които са виновни за снощните кървави сблъсъци, но и на бивши министри от ВМРО. 

Президентът Георге Иванов каза в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща тази сутрин. Той призова за "разумно и отговорно поведение". 

"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

За днес той организира среща, на която са поканени лидерите на всички партии, за да обсъдят ситуацията. Заев обаче е малко вероятно да присъства на тези разговори. 

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента.

„Има много манипулации. В бъдеще очаквам нещата да започнат да се успокояват. Кулминацията беше в четвъртък вечерта”, коментира за NOVA македонският журналист Ненад Живановски.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ НАХЛУВАНЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ПАРЛАМЕНТА

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе разговори с македонския президент и призова гражданите да не се поддават на провокации. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

"Ние осъждаме нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".

Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента.

Той изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".

Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка".

Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".

"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", заяви министерството.

Властите в Косово също изразиха тревога.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.