Гневът на хората е срещу решението на Брюксел да признае избора на председателя на парламента

Поредна протестна вечер в Македония. Около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в Скопие, за да поискат нови избори с надеждата, че те ще разбият политическата безизходица на страната.

Гневът на хората е срещу решението на Брюксел да признае избора на председателя на парламента, който е от албански произход. Според протестиращите гласуването за него било нелегитимно. Те пак поискаха нови избори и отхвърлиха идеята за двуезична Македония. 

По темата

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Депутатите, които бяха бити при снощните размирици в парламента, нарекоха нападението опит за убийство.

Сред жертвите на агресията е зам.-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Радмила Шекеренска. Тя е с шина на врата.

Целта на нападателите е кандидатът за премиер и лидер на СДСМ Зоран Заев. Според него случилото се е опит за убийство с участието на полицията.

Дали сред побойниците има полицаи не е ясно. Ясно е обаче, че действията на униформените са били умишлени. Полицейски шеф, близък до бившия премиер Никола Груевски и неговата ВМРО, прескочил нарежданията на вътрешния министър и на свой ред заповядал на полицаите да оставят протестиращите да нахлуят.

В продължение на цял час полицията все така не прави нищо, а протестиращите бият заключените вътре хора. Вина обаче засега няма да поеме полицейският шеф, а самият министър - кадър на пострадалата СДСМ и албанец.

Социалистите се заканиха, че до средата на май ще поучат мандата и ще направят правителство. С това щели да последват и арести не само на полицаите, които са виновни за снощните кървави сблъсъци, но и на бивши министри от ВМРО.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.