Целта на кампанията “Родна реч” е да подпомогне децата на сънародниците ни зад граница в изучаването на български език

Водещата на най-родолюбивото предаване в телевизионния ефир “Аз обичам България” Евелина Павлова инициира специална кампания “Родна реч”, чиято цел е да подпомогне българчетата зад граница в изучаването на родния им език и да ги провокира към по-активното му използване. Ден преди празника на славянската писменост и българската култура 24 май Евелина Павлова разказа подробности за инициативата в “На кафе”.

“Над 200 000 българчета живеят с родителите си зад граница. Голяма част от моите приятели и колеги заминаха, те се и връщат, но аз не знам дали моите деца ще могат да общуват с техните. Това ме провокира да търся контакти с български училища зад граница. Асоциацията на българските училища зад граница беше много активна и откликна, защото нашата инициатива им е от помощ”,  разкри известната телевизионна водеща.

“Децата учат български език и история и имат възможност да запишат свои неща като приказки и песни, а ние им осигуряваме възможност за изява, като ги излъчваме по радиото в специално обособена програма “Родна реч”.  Излъчваме и предавания, създадени от ученици в българските училища зад граница. Имаме и платформа, където поместваме видео съдържание, така техните баби и дядовци също могат да ги видят”, разказа Евелина Павлова.

“Чрез тази инициатива децата могат да слушат дори фоново българска реч. Истината е, че децата чрез приказки и песни много по-лесно възприемат мелодията на езика”, смята водещата на най-родолюбивото предаване в телевизионния ефир.

Какво още разказа Евелина Павлова за кампанията “Родна реч” и как може да се включите в нея, гледайте във видеото от “На кафе”.

Не пропускайте големия финал на “Аз обичам България” този петък, 26 май, от 21.00 ч. по NOVA.

Интересни новини, игри и изненади, свързани с предаването, можете да следите и на официалната страница на "Аз обичам България" във Facebook. Целите епизоди гледайте в NOVA PLAY.