Той подаде оставка

Звеното „Антикорупция” повдигна обвинения в безстопанственост на шефа на столичната Онкология д-р Валентин Ангелов. Според прокуратурата на лечебното заведение са нанесени щети за над 1,9 милиона лева. По-късно през деня д-р Ангелов подаде оставка. 

По темата

Обвиненията се отнасят за периода 2013-2015 година. Тогава под ръководството на шефа на болницата са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства. Д-р Ангелов обаче е допуснал да бъдат заплащани доставки на медикаменти на цени по-високи от най-ниските, договорени в една процедура.

Освен това са заплащани доставки на лекарства, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и медикаменти на цена по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК.

От болницата са заплащали лекарства с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приемани и плащани. Заплащани са и лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, но тя не е била начислена и заплатена.

При организирането на обществените поръчки нямало никакви нарушения – за разлика от изпълнението на договорите. Засега единственият обвиняем е директорът на болницата.

Изискването по регламент е да се купуват лекарства, на които им остава поне 65% от срока за годност. Според наши източници в болницата, до изразходването на вече поръчаните партиди този процент е намалявал, но никога не е изтичал напълно и всички медикаменти, прилагани в болницата, са били годни.

Д-р Ангелов е с мярка за неотклонение „Подписка“. 

Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС.До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза. Според разследващите, засега няма данни някой да е присвоявал средства. Междувременно, от болницата твърдят, че лечението на онкоболните тук не е било застрашено по никакъв начин и продължава по нормалния ред.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.