Собственикът е печелел десетки хиляди на месец от продажбата на четириногите

Полицията във Варна разби нелегален кучкарник на ужасите край града. В него има 67 животни, гледани в кошмарни условия - малки клетки, сред изпражнения и ужасна миризма. Някои от кучетата са болни – с възпалени очи и разранени лапи. 

По темата

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кучкарникът е работел в продължение на години. Подавани са многобройни сигнали, но без ефект до днес.

По първоначални данни са правени десетки хиляди левове приходи всеки месец от продажба на кучета у нас и в чужбина.

Кучкарникът се намира до село Звездица край Варна. Всеки, осмелил се да сигнализира за него, бил заплашван от собственика, разказват природозащитници.

Разследването на престъпната дейност отнело месеци. Собственикът е задържан за 24 часа с подозрение за данъчни престъпления в особено големи размери и нехуманно отношение към животни.

Според прокуратурата собственикът „изкупувал, развъждал и препродавал кучета от неустановени породи, които продавал за породисти”.

На животните били оформяни неистински документи за произход, родословие и направени имунизации. Кучетата били продавани чрез интернет сайтове и доставяни чрез куриер, на който клиентът изплащал остатъка от сумата след приспадане на капаро. Дейността на незаконния кучкарник се извършвала от дружества, регистрирани на подставени лица, най-вече малоимотни и бездомни хора. Заплащаните суми били давани на ръка и за тях не се издавали нито касови бонове, нито разписки за извършени плащания, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на четири адреса  - в кв. „Галата“ и село Звездица, и на четири автомобила, ползвани за доставката на четириногите.

Открити са 67 кучета и по указание на Окръжната прокуратура във Варна се провежда и разследване за проявена жестокост към отглежданите животни, които да са довели до смъртта им, до тежкото или трайното им увреждане.

На претърсените адреси и в автомобилите са открити счетоводни документи, няколко компютърни конфигурации, 6 мобилни телефона. В момента се извършват процесуално-следствени действия в помещения, в които е имало тайници за укриване на доказателствата за престъпната дейност на виновното лице. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.