До момента при акцията на Летище София са задържани петима гранични полицаи и четирима чужденци

До момента при акцията на Летище София са задържани петима гранични полицаи и четирима чужденци. Действията продължават и това не е окончателният кръг на лицата. Към края на деня ще стане ясно колко точно ще са обвинените. 

По темата

 

Организаторите са двама чужденци на Бангладеш, единият от които със статут на постоянно пребиваващ, а другият – с  хуманитарен статут. Те са набирали клиентите и изпращали снимките, както и изработените фалшиви документи – лични карти, студентски книжки, на граничните полицаи. По този начин служителите са имали предварителна информация за съответните хора, които ще преминат нашата граница.

Същевременно те подавали данни за полета, часа, на кое гише и при кой граничен полицай трябва да се извърши пропускането. В много от случаите за целта били отваряни и специални странични гишета, през които нелегалните чужденци преминавали необезпокоявани.

Цената за този трафик достигала до 5000 евро на човек само за граничните полицаи. Отделно, в зависимост от сделката, те плащали до 10 000 евро на организаторите на канала, които им осигурявали и място за нощувка у нас, подготвяли и по идентичен начин трафика им за изкарване от страната. 

„Става дума за трафик на чужденци - лица, които пристигат от различни локации. Последният задържан е от Кипър”, поясни Цацаров.

Той е пристигнал на Летище София с нередовни документи и е бил пропуснат от съответните гранични полицаи.

"Таксата" за преминаване на чужденец е в размер на 5000 евро на човек. Сумата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4000 лв.

"Работено е при малко по-тежки условия и старателно, защото летището не е пространство, в което лесно може да се осъществява наблюдение и всякакви други способи, чрез които престъпленията се документират. За първи път е налице канал за трафик на чужденци през летище”, обясни главният прокурор.

„Операцията се води под ръководството на Специализираната прокуратура. В нея участват и служители от ДАНС, СДВР и служители от вътрешния отдел на МВР. Тя продължава и в момента се извършват обиски. Намерена е голяма сума пари. Все по-ясно става какъв е бил каналът. Надяваме се това да бъде добър урок към всички, които посягат към такава незаконна дейност”, заяви вътрешният министър Валентин Радев.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА НА МВР ВИЖТЕ ТУК

Престъпната група е действала от няколко месеца.

"Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквана е смяна, преминава безпроблемно с документи, които обаче са неистински”, посочи Цацаров.

Продължава работата по установяването и на това колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал. По думите на директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ по случая "ще се вземе отношение и към други служители", които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.