Вижте кои са големите победители

Ясни са големите победители от кинофестивала в Кан. Филмът „Площадът” на шведския режисьор Рубен Остлунд получи престижното отличие „Златна палма”.

19 филма в официалната състезателна програма и две седмици блясък и кино. Това беше 70-ото юбилейно издание на фестивала в Кан. Престижната „Златна палма” обаче е само една.

СНИМКИ НА ЩАСТЛИВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ ВИЖТЕ ТУК

Сатиричният филм „Площадът” осмива нетолерантността на хората на изкуството към различните и хората в нужда. Шведският режисьор Рубен Остлунд критикува малодушието на имащите спрямо мигрантите, бежанците и бездомните.

По темата

„Нереално е, фантастично е и съм толкова щастлив, че избраха филм с такова съдържание. Целта ни беше да направим забавен филм и в същото време да се заемем с важни въпроси. Много съм щастлив, че те избраха точно този филм”, заяви режисьорът Рубен Остлунд.

Отличието „Гран При” беше присъдено на френския „120 удара в минута”, с режисьор Робен Кампийо. Филмът разказва за анти СПИН кампанията в Париж през 90-те години, която се бори с безразличието пред смъртоносната епидемия.

Наградата за най-добър режисьор взе София Копола за филма „Измамените”. Никол Кидман си тръгна със Специалната награда на юбилейното издание на кинофестивала за ролите й в два филма – „Измамените” и „Убийството на свещен елен”.

За най-добра актриса журито обяви Диане Крюгер, за ролята й във филма „Изневиделица”.  Хоакин Финикс бе удостоен с награда за най-добър актьор за ролята му на ветеран от Ирак във филма на британката Лин Рамзи „Никога не си бил действително тук”.

Пресконференцията на журито на живо вижте тук:

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.