Заседанието продължи 4 часа

България има нужда от нова стратегия за отбрана, за да отговори на съвременните заплахи за сигурността. Това стана ясно на първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Темата КТБ също не остана без внимание. 

По темата

Участниците в Консултативния съвет не посочиха конкретни заплахи за националната сигурност, но обобщиха, че рисковете са много – както външни, така и вътрешни. Затова трябват спешни мерки – да се обновят регламентите, да се осигури по-добър синхрон между отделните структури, да се стимулира българската отбранителна индустрия и особено да се мотивират и развиват работещите в сектор "Сигурност". 

Политиците решиха, че са необходими промени в законите за вероизповеданията, за българското гражданство и в Изборния кодекс. С тях щяла да се повиши сигурността в обществото.

Първият Съвет при президента Румен Радев премина без конфликти. Като бивш военен държавният глава заяви, че е особено важно е да се осигурят хората в армията и техническото й оборудване.

„Тези, които сега ги имаме, до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови образци. Нашата индустрия в никакъв случай не трябва да остава изолирана от тези разходи, които ще се извършват за отбрана, и ние тук трябва да я подкрепим”, заяви Румен Радев. 

СНИМКИ ОТ НАЧАЛОТО НА СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Съгласие по тези въпроси демонстрира и премиерът Борисов. С тази разлика, че задочният им спор с президента бил в кой род войски приоритетно трябва да се инвестира.

„Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, нови танкове и всичко останало. И понеже и аз съм офицер и съм завършил такова училище мога да споря много за това кой е майката или царицата на боя. Това е пехотата”, коментира Бойко Борисов.

Стана ясно, че служебното правителство е завещало на редовното темата със изтребителите. За това кабинетът „Борисов 3” ще води преговори с производителите на бойните самолети.

„Сега колегите ще отидат и ще проведат преговори. И единствената задача, която ще получат от мен, е през следващите 15-20 години, както Унгария, на вноски да ги плащаме”, обясни Борисов.

 

Опозицията и управляващите се разминаха в прогнозите си за това колко бързо страната ни може да осигури техника и състав за армията и полицията.

„Въпреки обещанията преди изборите, да се увеличи съставът на МВР с 1000 души, на Министерството на отбраната - с 6000, вътре на мой въпрос към господин Горанов, той ми отговори, че до края на годината не се предвижда актуализация за заплати, нито актуализация за увеличаване на състава за двете министерства”, заяви Корнелия Нинова.

Участниците в Съвета са обсъдили и още една тема - стенограмата от заседанието преди три години, посветено на кризата в КТБ. 

„Темата КТБ, той отговори, че ще я разсекрети. Аз каво да кажа? Ние сме се съгласили. Въпросът е, че ако това стане практика, по-добре Консултативните съвети да са и във ваше присъствие”, заяви пред медиите Борисов.

„Не се притеснявам и настоявам. Истината за този случай стои над тези опасения”, заяви Нинова.

Кога стенограмата ще стане публична обаче все още не е ясно.

 Парите за отбраната трябва да скочат до 2% от бюджета, както искат от НАТО. Това обаче ще стане до 2024 година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.