Как ще се прекрати порочната практика?

Масови злоупотреби при паркирането с карти на хора с увреждания в София. За това от общината затягат контрола. Как ще се прекрати порочната практика?

Роднини на хора с увреждания, които вече не са сред живите използват картите им за безплатно паркиране. Други пък фалшифицират талоните и така си гарантират поне 4 часа безплатно паркиране в центъра на София. 

Промяна в правилата на платеното паркиране в София

От началото на годината са иззети 80 карти, чиито собственици вече са починали, но близките продължават използват социалната придобивка. Оказва се, че пропуск в администрацията улеснява недобросъвестните водачи.

Всяка кола, паркирала на инвалидно място в София, се проверява по този начин. Причината – фалшивите карти не са рядкост. От началото на 2015 г. до днес 749 шофьори са използвали фалшиви карти за паркиране на „синьо” място. Други 1700 пък са използвали картата на свой починал роднина.

"Паяците" вдигат коли със скоба след 19.00 часа

„Притежателят на картата е в родното си място и дава картата си на близки и роднини да паркират в София”, обяснява схемата Румяна Милова – член на Съвет на директорите „Център за градска мобилност”.

Оказва се обаче, че контрольорите на „Центъра за градска мобилност” могат да проверят дали картата е изрядна, само ако тя е издадена в София. И така можем да паркираме безпрепятствено ако картата е издадена в който и да е друг град. За да спре тази практика, ще има национален регистър, който да обобщава информацията за цялата страна.

Прокуратурата атакува незаконни „паяци“ и „скоби“, въведени от общините

„По този начин и карта, която е издадена в София, ще може да бъде проверявана и в други градове, когато паркира на места за хора с увреждания”, обяснява Румяна Милова – член на Съвет на директорите „Център за градска мобилност”.

Проблемът има и друго измерение. Често здрави хора с нередовни документи взимат мястото на тези, които наистина се нуждаят. Защото срещу 14 000 издадени карти има едва 890 места.

НОВА "ЗЕЛЕНА ЗОНА": Хиляди нови места за платено паркиране в София

Наказанията в момента: за неправомерно използване на чужда карта, документът се иззема и може да бъде наложена глоба до 200 лв. А при фалшифициране случаите се предават на икономическа полиция, тъй като тук става дума за подмяна на официален документ.

Репортер: Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.