Жените са майка и дъщеря и били в компанията на британец на почивка в курорта Дидим

Арестуваха две български гражданки по подозрение в тероризъм в Турция. Това съобщи тази вечер осведомителната агенция ИХА.

Двете жени - майка и дъщеря, били в компанията на британец.

Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична, организация на кюрдите ПКК. 

По темата

Имената на двете българки са Мира и Веселина. 

От българското външно министерство потвърдиха, че в посолството ни в Анкара е получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън.

"Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове", обясняват от МВнР.

Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което сънародничките ни трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.