Шофьорът е бил въоръжен, избягал е пеша от мястото

Терор в сърцето на Барселона. Бял миниван се вряза в будка за продажба за вестници на площад "Каталуня", близо до централния булевард „Ла Рамбла”, блъскайки по пътя си преминаващите оттам хора. Колата се е движила около 600 метра на зигзаг с 80 км/час. Полицията обяви четвърто ниво на заплаха от терористична атака. А ИДИЛ официално пое отговорността за терористичния акт. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

"Сигналът е получен в 17.15 часа местно време (18.15 българско време), а нападението е било извършено в 17.05 местно време (18.05 българско време)", съобщи за NOVA българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев. 

Полицията в Барселона съобщи, че става дума за терористична атака. Според официалната информация от вътрешното министерство жертвите са 13, а ранените над 100 души, от които 15 са тежко ранени. 

В социалните мрежи вече се появиха кадри, на които се виждат паднали на тротоара хора.

Очевидци разказват, че шофьорът на минивана е бил въоръжен. Той е избягал пеша от мястото на трагедията и се е насочил към намиращия се наблизо турски ресторант, където е взел заложници. Тази информация обаче по-късно бе отречена. 

Полицията откри кой е наел минивана, свързан с терористичната атака на площад "Каталуния" в Барселона. Става въпрос за бял миниван, марка "Фиат", с регистрационен номер 7086JWD, който взет под наем от фирма.  Мъжът, който е взел колата е младеж от африкански произход на име Дрис Оукабир, който разполага с испански документи за престой в страната. Според испанските медии той е роден в Марсилия, Франция, но понастоящем живее близо до испанския град Хирона. 

Задържани са двама души, заподозрени за терористичния акт. Нито един от тях обаче не е реалният извършител на атаката.

Един от арестуваните е Оукабир, за когото по-рано се твърдеше, че е наел белия миниван, прегазил пешеходците на булевард "Ла Рамбла" и площад "Каталуния". Той обаче сам се е предал в полицията, обяснявайки, че са му откраднали документите. 

Вторият задържан е от испанския анклав Мелиля, намиращ се в Северна Африка, твърдят от полицията. Той обаче е свързан с експлозия в жилище в местността Алканар (Тарагона), станал в сряда сутринта. 

Площад "Каталуня" продължава да е отцепен от полицията. Властите са затворили спирките на метрото и на влаковете в района на мястото на трагедията. Една от таксиметровите компании извозвала безплатно хората, попаднали в района на атентата. 40 линейки се отзоваха на мястото на инцидента, а болниците отправиха молба към хората да даряват кръв за пострадалите в атаката. 

Хората, които са били в района на атаката, но са добре и искат да уведомят своите близки, могат да го направят чрез Facebook: 

Каталунският премиер Карлес Пучдемон прекъсна ваканцията си и се върна в Барселона. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е във връзка с местните власти и че най-важното сега е да се окаже помощ на пострадалите, предаде Агенция "Ройтерс".

"До момента нито един български гражданин не е потърсил съдействие от българското консулство в Мадрид", съобщи консулът ни Борислав Евлогиев. 

Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651. 

Районът, в който е станал инцидента, е гъсто населен и сред най-посещаваните от туристите места. Местната полиция умолява хората да избягват преминаването през района на инцидента. 

Редактори: Александрина Аврамова, Мариана Конова, Анелия Тодорова

Какво се случва на живо в района на инцидента гледайте ТУК

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.