Подробности за живота на 12-те души, участвали в терористичната клетка в Испания

Един от мъжете, участвали в терористичната клетка в Испания, е получавал 2000 евро месечна заплата, пише abc.es. Засега не е известно как точно са се радикализирали мъжете, чиито имена се свързват с атентата в Барселона и Камбрилс. Ето някои подробности относно техния живот, които разпространи испанската преса: 

Мохамед Хикхами на 24 години от Мароко - загинал в Камбрилс. През 2016 г. той е пътувал до Цюрих, Швейцария. Работел е за 2000 евро месечна заплата като мениджър в Conforsa (испанска фирма със седалище в Мадрид, бел. ред.), която предлага онлайн курсове за обучение. Живял е на улица "Антонио Гауди Корнет" 27 в Рипол, Хирона. Това е защитена жилищна сграда (в такива обикновено се настаняват хора, заети в испанската администрация, бел. ред.).

Муса Оукабир на 17 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Първоначално той бе обявен за издирване, понеже се смяташе, че той е шофирал минивана, премазал хората на булевард "Ла Рамбла". В съобщение от 2015 г. в социалната мрежа Twitter той пише, че "в първия му ден като абсолютен крал на света" първото, което би направил, е да "убие неверниците и да остави само мюсюлманите, които следват религията". 

ПОТВЪРДЕНО: Идентифицираха шофьора на минивана-убиец от Барселона (ВИДЕО)

Омар Хикхами на 21 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Той е брат на Мохамед Хикхами. Омар е един от петимата терористи, убити от Жандармерията в Камбрилс. Притежава документи за пребиваване в Испания и от една година живее в Рипол заедно с брат си. От януари до март 2017 г. е бил нает във фирма, занимаваща се изграждането на инфраструктурни и селскостопански машини в селището Вик край Барселона. 

Испания затяга мерките за сигурност на обществени места

Саид Алла на 18 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Един от тримата братя (заедно с Мохамед и Юсуф), чиито имена се свързват с атентатите. Негова кредитна карта е била намерена в изоставен миниван в Камбрилс. Харесвал е моторите и е играел в местен футболен отбор. От години е работел в бар. В профила си във Facebook е следвал ислямски образователни групи като "Аллах е най-големият" и "Коранът е моят водач". 

Барселона след терора (ВИДЕО)

Хюсеин Абуякуб на 19 години от Мароко. Предполага се, че имамът в Рипол го е радикализирал чрез религиозните си проповеди. В жилището му са намерени Корана и книгата "Животът на пророка Мохамед". Информацията за съдбата на Хюсеин е противоречива. Според някои медии той е загинал в Камбрилс. Испанският в. "Ла Вангардия" обаче съобщи в понеделник, че той е бил арестуван от полицията край Барселона. 

Юсуф Алла на 22 години - издирва се. Саид Алла и Мохамед Алла са негови братя. Полицията разследва негово пътуване до Цюрих, Швейцария, през декември 2016 г. 

Терористите от Барселона планирали да взривят "Саграда Фамилия"

Абделбаки Ес Сатти - 45-годишен имам от Мароко - издирва се. Смята се, че той е духовният водач и човекът, радикализирал членовете на джихадистката група. Разказвал, че има деветима синове и често пътувал до Белгия. Силите за сигурност не изключват вероятността да е сред загиналите при експлозията, станала в къща в Алканар, където е бил оперативният щаб на групата. Потвърдено е, че е поддържал контакти с лице, участвало в терористичните атаки в Мадрид преди години. 

Авторът на атентата в Барселона - убит тази сутрин в Камбрилс

Юнес Абуякуб на 22 години от Мароко - издирва се. Министерството на вътрешните работи на Каталуния потвръди, че той е шофирал минивана-убиец на "Ла Рамбла" в Барселона на 17-и август. Предполага се, че е избягал във Франция. Потвърдено е, че с неговата кредитна карта са били наети двата минивана, един от които се вряза в тълпата пешеходци на "Ла Рамбла". Негови документи са открити във втория миниван, който полицията намери изоставен във Вик (Барселона) няколко часа след атентата. 

Изчезнал имам в Испания е смятан за ключова фигура при атентатите

Мохамед Хоули на 21 години от Мелиля, испански анклав в Северна Африка - задържан. Той е тежко ранен след експлозията в къща в Алканар, станала няколко дни преди атентата в Барселона. За него се знае, че се е интегрирал добре в обществото в Рипол, тъй като е учил в гимназията "Ават Олиба" и е играел в отбора по футбол на училището "Sala Ripoll". 

Трима от четиримата заподозрени за терора в Барселона са ликвидирани

Дрис Оукабир на 27 от Мароко - задържан. Първоначално името му се свързваше с наемането на минивана, врязъл се сред хората на "Ла Рамбла". Часове след атентата обаче той лично се предаде в полицията, обяснявайки че документите му са били откраднати. Засега полицията не изключва вероятността той също да е член на терористичната група. 

Мохамед Алла на 26 години от Мароко - задържан. Той е най-големият от тримата братя Алла, свързани с атентата в Испания. Мохамед е задържан като заподозрян в членство в джихадистка клетка, извършила атаката на 17 август. През януари 2015 г., след нападението срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо", в профила си във Facebook той пише: "Обичам своя пророк!" 

14 загинали и 126 ранени при терора в Испания (ОБЗОР)

Сал Ел Кариб на 34 години от Мароко - задържан. До момента за него се знае, че е бил собственик на локуторио (компютърна зала с телефонни кабини, бел. ред.), чрез който са изпращани пари в Мароко и са купувани самолетни билети. Смята се, че той е оказвал логистична помощ на терористичната група. 

Редактор: Анелия Тодорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.