Десетки сгради са срутени

Расте броят на жертвите от мощното земетресение с магнитуд 7,1, което разтърси Мексико във вторник. 216 са потвърдените загинали, но спасителните работи продължават и е възможно да бъдат открити още жертви. Десетки сгради са се срутили в някои от най-гъсто населените райони на 20-милионния Мексико сити.

Мощен трус уби десетки хора в Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

Точно 32 години след катастрофалното земетресение, отнело живота на 10 хиляди души, Мексико отново трябваше да преживее подобна трагедия. Продължителният и мощен трус към 13.00 часа местно време предизвика паника и накара хиляди да излязат по улиците.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Повече от половината от смъртните случаи - 132, са регистрирани в Мексико сити. Разрушени са десетки сгради, прекъснати са електро- и газопроводи, което стана причина за избухване на пожари. Щети са нанесени на пътища и мостове, както и на международното летище в столицата. 

СЛЕД ТРУСА ОТ 8,1: Жертвите в Мексико се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът Енрике Пеня Нието призова хората да си стоят у дома, за да позволят на спасителите да продължат издирването на оцелели. Той потвърди информацията за десетки загинали деца при срутването на училище в столицата.

„Голяма част от това училище се е срутила. За съжаление жертви са станали 22 деца, а други 30 са в неизвестност”, уточни президентът.

По ирония на съдбата сутринта на 19 септември - деня на катастрофалния трус от 1985 г., властите бяха организирали симулация за реакция по време на земетресение.

Жертвите от мощното земетресение в Мексико вече са 90 (ВИДЕО+СНИМКИ)

По информация на посолството в Мексико към 8.30 ч. българско време няма данни за пострадали български граждани при земетресението. Според постъпващата информация в различни части на мексиканската столица има разрушени сгради, засегнати са и инфраструктурни обекти, сред които газопроводи, мостови съоръжения, както и международното летище „Б. Хуарес“.

Извънредна ситуация е обявена в общините Алваро Обрегон, Бенито Хуарес, Коьоакан, Куахималпа де Морелос, Кеаутемок, Густаво А. Мадеро, Изтакалко, Изтапалапа, Магдалена Контрерас, Мигел Идалго, Милпа Алта, Тлахуак, Тлалпан, Фенустияно Каранса и Ксочимилко на мексиканската столица. Съобщава се за по-големи разрушения в град Пуебла, информират от МВнР.

Българското посолство е в контакт с местните власти и следи ситуацията. В дипломатическата ни мисия е организирано 24-часово дежурство. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на телефоните на посолството в Мексико:

+52 55 5596 3283
+52 55 5596 3293
+52 55 5596 3295
+52 1 55 6064 5199

 

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.