Спасителите се опитват да извадят затрупаните под сградите хора

Опустошение в Мексико, сред като страната беше ударена от земетресение от 7,1 по Рихтер. Жертвите са над 200. Сред тях и 22 деца от начално училище, което буквално е рухнало върху тях. За щастие има и много оцелели, които доброволци успяха да извадят изпод руините. Но щастливите родители в този момент са малцина. А другите стоят край руините на училището и чакат да чуят дори и най-малкия звук. Или новина.

ВИЖТЕ СНИМКИ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В МЕКСИКО

„Единственото, което властите казаха, е да ходим в полицията и болницата, за да търсим близките си. Но семейството ми вече ходи там и нямаме никакви новини за детето”, разказа Джонатан Мендоза.

Повече от 200 души са загинали при силния трус в Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

На фона на отчаянието, две семейства получават съобщения от затрупаните си дъщери: „Добре съм, заклещени сме с още 4 деца. Помогнете ни! Жадни сме!”

„Спасителните екипи продължават работата си. На мястото има повече от 500 души от армията и военноморските сили”, заяви президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

Спасителите са навсякъде, в опит да спасят затрупаните под рухналите сгради хора.

„Земята започна да се движи, беше много силно, прозорците започнаха да се чупят, хората напуснаха домовете си, а тази сграда отсреща се срути. Видях как спасителите извадиха жив човек”, разказа Освалдо Касияс.

21 деца загинаха в Мексико, след като училище се срина (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Хората са много разтревожени, плачат и крещят. Видях хора паднали на земята, вероятно нервите им не са издържали”, казва Антонио Вазкес.

Трусът е прекъснал електричеството и телефоните в части на столицата Мексико сити. Заради преживения ужас, стотици хора прекараха нощта на открито.

„Не знаем какво ще се случи, дали ще има вторични трусове. Така че е най-добре да сме навън, а до 2-3 дни ще се стабилизира”, на мнение е Антонио Гутиерес.

Международното летище в Мексико сити спря работа. А властите призоваха хората да не пушат по улиците на 20-милионния град, заради опасност от скъсани газопроводи.

След земетресението, вулканът Попокатепетел, който се намира близо до столицата, изригна слабо и разруши църква, която се намира на южния му склон. 

Каква е причината страната толкова често да бъде разтърсвана от земетресения? Мексико се намира на ръба на две от най-големите тектонични плочи – северноамериканската и тихоокеанската, които се разместват непрекъснато. Освен това попада и в Тихоокаенския огнен кръг - това е район между два океана, в който се случват 90% от всички земетресения на Земята. Вчерашният смъртоносен трус става в навечерието на 32-рата годишнина от опустошителното земетресение от 1985 г. Тогава, при 8.1 по Рихтер загинаха повече от 5000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.