В цялата страна имаше официални тържества

България чества 109 години независимост. На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя.  

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

В цялата страна през целия ден имаше официални чествания и тържества. 

Фердинанд приема титлата цар в църквата „Свети 40 мъченици” във Велико Търново. Центърът на честванията по традиция беше старата столица. Със заря-проверка приключиха тържества там. На площад „Цар Асен Първи”, пред крепостта „Царевец” бяха приети почетните роти на Националния военен университет „Васил Левски”. Строят бе прие от председателя на парламента Димитър Главчев. Хиляди жители и гости на старата столица се насладиха и на пиротехническо шоу след спектакъла „Звук и светлина”. 

Празникът там започна със света литургия в църквата, завършила с историческото събитие - прочитане на манифеста от княз Фердинанд. Така е било и през 1908 г. След обявяването на независимостта актът е бил узаконен пред народа на крепостта Царевец.

С възстановка Пловдив тържествено отбелязва независимостта на България. Беше пресъздадено посрещането на цар Фердинанд в града. През 1908 г. той е посрещнат на площада в центъра на града под тепетата, като пред събралото се множество там е прочетен манифестът, с който е обявена независимостта на България.

Празникът за великотърновци и хилядите туристи продължи с шоу на военни хватки с оръжие.

"България е минала през много трудни моменти в историята си, но силният дух и волята на народа винаги са побеждавали неблагоприятните събития и са давали тласък за развитието ни. С тази енергия и желанието да просперираме нашите прадеди са се преборили за провъзгласяването на независимостта на България и за превръщането й в равноправна на другите държави. Благодарение на техните усилия се издига международният авторитет на страната ни. В този ден, чертаещ от 109 години развитието на страната ни, нека изразим своята почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор и са работели за техния културен и икономически напредък, за преуспяването им", написа премиерът Бойко Борисов на личния си сайт по повод Деня на независимостта. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.