Мярката е с цел насърчаване на екологичния транспорт

5000 лева да плаща държавата на всеки, който си купи електромобил. Това предлагат от Асоциацията на производителите на автомобили, като мярка за насърчаване на екологичния транспорт.

Продажбите на електрически коли бележат бавен, но стабилен ръст в цяла Европа. Най-много електромобилите се продават в страни като Дания и Норвегия, където делът им спрямо общия брой продадени коли е над 3 процента. У нас този дял е под 0.3 на сто.

Поне 130 000 електромобила ще се движат в София през 2030 година

И това не е случайно. Ето как изглеждат облекченията за собствениците на такива коли в Белгия например. 4000 евро дава държавата като безвъзмездна помощ. Във Франция тази сума е още по-голяма - 10 000 евро.

У нас засега електромобилите са освободени от годишен данък. Ползват и безплатен паркинг в платените зони в големите градове. И облекченията свършват дотук. Винетката например е задължителна, за разлика от почти всяка европейска страна.

Коя е най-бързата електрическа кола в света? (ВИДЕО)

Електромобилите в България са около 400. Ники управлява един от тях. Не е негов, а на компанията, за която работи. С едно зареждане минава 200 километра. За да си купи собствен електромобил обаче засега непреодолима пречка е цената и сравнително малкия брой зарядни станции.

Предимствата на колите с кабел, вместо ауспух, са безспорни. Зареждането за разстоянието от София до Бургас е по-малко от 10 лева. Ако мислим по-глобално, всеки електромобил спестява на природата почти 5 тона вредни въглеродни емисии.

Ползите от екотранспорта и последните иновации разкриват и експертите на автосалона в „Интер Експо Център” в София. А всеки, който се интересува от високи скорости, може да опита симулация на шофиране в нетрезво състояние със специални очила, част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.