Вижте кой поема ръководството на организацията

Бившият френски министър на културата Одри Азуле е новият генерален директор на организацията за наука, образование и култура на ООН (ЮНЕСКО).

СНИМКИ НА ОДРИ АЗУЛЕ ВИЖТЕ ТУК

Нейната кандидатура са подкрепили 30 от общо 58-те страни членки на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Нейният съперник за поста – катарският дипломат и бивш министър на културата Хамад бен Абделазиз ал Кавари, получи 28 гласа.

Азуле наследява на поста Ирина Бокова.

Одобрението за избора й ще стане по време на 39-ата генерална конференция на ЮНЕСКО, която ще се проведе следващия месец.

Изборът идва ден, след като САЩ и Израел се оттеглиха от организацията заради "антиизраелски настроения". Вашингтон осигурява над 20% от бюджета на ЮНЕСКО, но реално замрази плащанията, още когато организацията прие Палестина като равноправен член.

За цялата история на ЮНЕСКО за втори път неин ръководител става представител на Франция. Първият сънародник на Азуле, оглавявал организацията, е Рене Майо, избран преди 50 години. 

Кои страни излизат от ЮНЕСКО?

Бившият министър на културата е относително непознато лице на френската политическа сцена, преди да бъде назначена на поста в кабинета миналата година. Преди това тя бе вторият човек във френския Национален киноцентър.

Азуле е родена на 4 август 1972 г. в мароканско-еврейско семейство. Нейният баща е банкерът Андре Азуле, съветник на мароканския крал Мохамед Шести, както и на неговия баща Хасан Втори. Майка й е писателката Катя Брами.

Одри Азуле завършва парижкия Институт за политически науки и Университета в Ланкастър, Великобритания, преди да се дипломира от престижното френско Национално училище по администрация. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.